Kinderkookcoaching

Als er iets is dat mij blij maakt, is dat een blij kind. Toch kan het voorkomen dat jouw kind vastloopt en je zelf niet meer weet wat je kunt doen. Dan is 1-op-1 coaching of gezinscoaching door middel van koken een mooie kans. KooKjes is één van de eerste Kinderkookcoaches in Nederland die op deze unieke manier coacht. 

KinderKookCoaching is een zeer laagdrempelige manier van kindercoaching. Vaak weet een kind zelf al wat er dwars zit, maar kunnen ze het nog niet goed benoemen. Tijdens het koken gaan we op zoek naar de antwoorden. Dit helpt het vastgelopen kind, maar ook het hele gezin!

Voor wie is KinderKookCoaching?

Je gaat naar KooKjes als je er zelf als ouders of verzorgers niet meer uit komt. Als je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Of als je gescheiden bent en als ouders wilt weten of het kind hier misschien last van heeft.

Zijn onderstaande situaties voor jou erg herkenbaar? En is jouw kind (soms):

 • Onverklaarbaar boos?
 • Erg onzeker?
 • Vaak verdrietig?
 • Bang?
 • Een slechte eter?
 • Hooggevoelig?

Dan ga ik graag met je kind aan de slag. Ik kom vaak kinderen tegen die met deze of soortgelijke problemen zitten. Kookcoaching draagt er aan bij dat het kind beter in zijn of haar vel komt te zitten. Het geeft rust in het hoofd. Door samen te koken krijgt het kind meer zelfvertrouwen en het gevoel dat het er mag zijn!

Kinderkookcoaching is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar. Loopt het kind niet vast maar wil het wel graag leren koken? Dan is kookles als hobby ook mogelijk!

Hoe werkt kookcoaching voor kinderen?

Bij KooKjes werken we op een speelse manier toe naar een blij gevoel bij het kind. We gaan op een positieve en oplossingsgerichte manier aan de slag. We kijken niet naar problemen, maar naar de kwaliteiten van een kind. Tijdens het koken worden deze kwaliteiten snel zichtbaar. De coach kijkt naar de aanpak en laat het kind ontdekken wat zijn of haar talenten zijn. Denk bijvoorbeeld aan geconcentreerd werken, perfectionisme, creativiteit, sterke communicatie vaardigheden of (hoog)gevoeligheid. Het zelf herkennen en erkennen van de kwaliteiten zorgt voor zelfvertrouwen bij het kind. Als het kind gelooft in zijn of haar eigen kwaliteiten hoeft een probleem vaak geen probleem meer te zijn!

Hoe werkt de KinderKookCoach?

Er zijn verschillende arrangementen bij KooKjes: 1-op-1 Kindercoaching, Gezinscoaching en Kookles als hobby. Daarnaast is maatwerk mogelijk.

In grote lijnen ziet een kooksessie er als volgt uit:

 1. Allereerst maken we kennis tijdens een gratis klik-gesprek van ca. 30 minuten. We bespreken de hulpvraag en kijken samen ook kookcoaching past bij de situatie en hulpvraag. Na het gratis klik-gesprek plannen we de eerste sessie in.
 2. De sessies vinden plaats bij het kind thuis. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan zijn er in overleg met de coach ook andere mogelijkheden. Als er thuis wordt gekookt voor het hele gezin, leggen de ouders of verzorgers de producten voor de maaltijd klaar.
 3. Voor de kooksessie praat ik even bij met de ouders. In maximaal 10 minuten bespreken we hoe het gaat met het gezin en het kind en of er veranderingen zijn sinds de laatste sessie. Ook geven de ouders aan voor hoeveel personen er gekookt moet worden.
 4. Bij de eerste sessie krijgt het kind een koksmuts. Tijdens iedere sessie versieren we de muts een stukje.
 5. Afhankelijk van de leeftijd kiezen we hoe we gaan koken: snijden, water opzetten, pasta koken, rijst afgieten, aardappels schillen, groenten koken of roerbakken. Alles om een lekkere maaltijd klaar te zetten! De maaltijd is helemaal klaar en hoeft eventueel alleen nog te worden opgewarmd of in de oven.
 6. Als het eten klaar is ruimen we de keuken netjes op. Tafeldekken doen we als daar nog tijd voor is.
 7. Tijdens de sessie oefen ik met het kind om, als iedereen aan tafel zit, te vertellen wat er gekookt is. Het kind zal dit na iedere sessie vertellen. Als gezin is het hierbij belangrijk om op te letten of er kleine veranderingen merkbaar zijn in vergelijking met de vorige keer. Wanneer gewenst kunnen we dit ook filmen. Zo kunnen we goed zien of het kind zich hierin heeft ontwikkeld.

Tijdens het koken praat ik met het kind, bijvoorbeeld over zijn of haar dag. Met verschillende coachingstechnieken werken we aan de problematiek van het kind.

We focussen op plezier, talent en zelfvertrouwen.

De sessies zijn 1-op-1 met het kind. Wil je er als ouder ook bij zijn? Of werken aan meer harmonie in het gezin? Dan is Gezinscoaching een mooie optie.

Wat leert mijn kind?

Het kind leert tijdens coaching zichzelf steeds beter kennen. Wat zijn mijn sterke punten? Waar ben ik minder goed in? En hoe ontwikkelen we deze punten door bezig te zijn met eten en drinken?

Tijdens KinderKookCoaching leert het kind ook:

 • zelf(standig) te koken,
 • meer over ingrediënten en gezonde keuzes,
 • zijn of haar eigen talenten te zien én gebruiken,
 • hygiënisch werken,
 • overzicht bewaren,
 • samenwerken en overleggen,
 • omgaan met teleurstellingen,
 • communicatievaardigheden,
 • en bovenal: zelfvertrouwen te krijgen!

Koken is een ideale manier om al deze skills te ontwikkelen, ze komen allemaal aan bod. Naast de praktische vaardigheden leren kinderen omgaan met teleurstellingen, zijn sperzieboontjes nog niet helemaal gaar of zitten er klontjes in het beslag? Geeft niks! Het smaakt vast lekker. Samen zoeken we naar een oplossing om het de volgende keer beter te doen. Of wellicht kunnen we direct al een oplossing bedenken.

Koken stimuleert de creativiteit en bovendien de communicatievaardigheden. Hoe leuk is het als je aan tafel kan vertellen wat je allemaal hebt gekookt en hoe je dit hebt gedaan?

Voordelen van KinderKookCoaching:

Allereerst geven de sessies het kind plezier een afleiding. Koken is een creatieve bezigheid die helpt om te ontspannen. Bijkomend voordeel is dat het kind van alles leert over ingrediënten en bereidingswijzen. Naast voordelen voor het kind, heeft KinderKookCoaching ook voordelen voor het hele gezin. Het zorgt voor tijdswinst bij de ouders, omdat de maaltijd al klaar staat voor het hele gezin. De tijd die overblijft kunnen de ouders aan zichzelf, elkaar of aan de andere kinderen besteden.

Een ander belangrijk voordeel van coaching tijdens het koken is dat de sessies laagdrempelig zijn. De kinderen hoeven niet een uur stil te zitten en te praten met de meneer of mevrouw die tegenover ze zit. De sessies zijn ongedwongen.

Wat kan ik als ouder doen?

Als je kiest voor 1-op-1 kinderkookcoaching is het van belang dat je het kind door en door steunt. Wees enthousiast over de maaltijd die het kind heeft gemaakt. Geef complimentjes als: “Wat ruikt het lekker!” of “Wat heb je dit lekker gemaakt!”. Hiermee stimuleer je het zelfvertrouwen van het kind.

Daarnaast is het belangrijk om het kind niet uit te horen over wat er is besproken. Als het kind hier zelf over vertelt, is dat mooi, maar niet nodig. Daarnaast ontvang je als ouders na vier sessies ook een terugkoppeling per mail en spreken we elkaar voor de kooksessie.

Aan het einde van het coachingstraject ontvangen ouders of verzorgers een uitgebreid verslag van de coach.

Wat is kookcoaching niet?

Kinderkookcoaching is een sessie met een coach, geen psycholoog. Ik stel als coach geen diagnoses, maar laat het kind zelf met antwoorden komen. Door vragen te stellen en oefeningen te doen ontdekken we wat het kind dwars zit en kijken hoe we dit kunnen ombuigen naar iets positiefs.

Daarnaast is de KinderKookCoach geen voedingsconsulent of diëtist. Het kind leert meer over ingrediënten, de oorsprong ervan en het koken. We hebben niet als doel om af te vallen.

Wat kost KinderKookCoaching?

Kindercoaching begint bij €54,50.

Heb je aanvullende wensen dan kijken we naar de mogelijkheden en maak ik een voorstel op maat. Denk bij aanvullende wensen aan:

 • uw kind uit school halen,
 • boodschappen doen met het kind,
 • kinderfeestjes,
 • coaching met meerdere kinderen uit het gezin,
 • gezinskoken. Geen probleem! Vraag naar de mogelijkheden en kosten.

Bekijk het arrangement.

Ik ben benieuwd of dit bij mijn kind past

Herken je jouw kind of jouw situatie in de voorbeelden op deze pagina en ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Laat het me weten! Neem vrijblijvend contact met mij op. Je krijgt binnen twee werkdagen een persoonlijke reactie.